12
Aug
08

Speciaal voor Bart

Speciaal voor Bart een kort vergelijkingetje van twee foto’s uit Lanzarote. De eerste foto werd in Capture NX2 omgezet naar JPEG zonder bewerkingen op uit te voeren, de tweede werd omgezet naar JPEG na het uitvoeren van enkele bewerkingen. Ik moet wel toegeven dat ik zelf dacht dat het verschil groter was tussen beide versies. Toch zie je dat in de bewerkte versie de kleuren iets uitgesprokener zijn. De lucht is blauwer (door gebruik te maken van de Control points heb ik het blauw iets blauwer gemaakt). Daarnaast heb ik gewoon ook de levels aangepast waardoor de kleuren iets meer uitspringen.

 

Het is niet de meest geschikte foto om de mogelijkheden aan te tonen, maar ik denk wel dat het verschil in ‘levendigheid’ duidelijk is. Daarnaast moet ik er ook bij vermelden dat het eerste beeld ook geen RAW ‘pur sang’ is want Capture NX neemt de instellingen van de Camera mee over. Standaard staat mijn D70 ingesteld op ‘hoge verzadiging’, ‘verscherping aan’ enz. Hierdoor is de beginfoto in Capture NX2 reeds minder flets dan in een ander RAW bewerkingsprogramma (zoals Rawshooter Essentials wat ik hiervoor gebruikte).
Daarnaast werk ik ook altijd met een zelfgekozen witbalans instelling die eveneens door het programma mee ingelezen wordt. Gevolg is dus ook dat de nabewerking niet veel tijd in beslag neemt en dat er gewoon ook minder nabewerking nodig is.
Je kan die ‘meegenomen’ parameters natuurlijk nog altijd aanpassen in het programma, voor moest je niet tevreden zijn met het resultaat.

Kortom, in mijn ogen is het zeker de moeite waard om eens te bekijken. Naast de reeds vermeldde dingen zijn er nog tal van andere mogelijkheden. De interface en snelheid zijn niet fantastisch, maar in mijn ogen zeker niet storend. (anderen vinden dit dan weer wel) Om zeker te zijn kan je altijd een gratis trialversie downloaden die 60 dagen duurt en die alle functies ondersteunt. Ik ben alvast overtuigd!

Advertenties

5 Responses to “Speciaal voor Bart”


 1. 1 Sam
  13 augustus, 2008 om 09:33

  Tweede is inderdaad een pak leuker met veel beter kleuren!
  Ik vraag me alleen af of het beeld niet nog leuker wordt als je de saturatie nóg verhoogt…

  Het is misschien helemaal je smaak niet, maar kheb het even voorgedaan…

  Link:

  Als je die link hier liever niet hebt, dan haal je hem maar weg hoor 😉

 2. 13 augustus, 2008 om 18:50

  De link mag gerust blijven staan hoor Sam, heb er helemaal geen probleem mee.

  Over uw versie van de foto: Voor mij persoonlijk is de saturatie er nu iets over. Maar als ik het objectief bekijk kan ik me voorstellen dat het zo nog sprekender en mooier lijkt door de nog sterkere kleurvariaties enz. Het landschap is in het echt wel niet zo kleurrijk en ik denk dat dat mij er ook van weerhoudt om net dat tikkeltje verder te gaan met de saturatie.

  Alleszins, bedankt om mee te denken en te proberen! Wordt ten zeerste geapprecieerd. 😉

 3. 18 augustus, 2008 om 14:41

  Subtiel maar mooi effect. Heb even met het origineel in photoshop zitten spelen (ben ik wel geen specialist in) en ik krijg geen zo’n mooi resultaat als wat jij met capture NX2 presteert. Ik denk dat ik die trialversie eens uit test één dezer. Bedankt voor de tip!

 4. 4 Sam
  26 januari, 2009 om 00:32

  wanneer krijgen we terug nieuw materiaal te zien Andries??? 😉

 5. 26 januari, 2009 om 13:56

  Hey,

  De laatste maanden zijn ontzettend druk dus voorlopig is er niet veel nieuw materiaal te zien. De zwarte roodstaart die ik onlangs op natuurfotografieforum postte dateert ondertussen ook al van augustus 2008 en daarna is het op fotografisch gebied eigenlijk gene vette meer geweest 🙂
  En zo is mijn blog een stille dood aan het sterven (tot mijn grote spijt!)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %sCategorieën


Kalender

augustus 2008
M D W D V Z Z
« Jul    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

NatuurteeveeAdvertenties

%d bloggers liken dit: